jeuk

Huid en Vacht aandoeningen bij Honden

Jeuk en huidproblemen zijn veel voorkomend probleem bij honden.

De symptomen van huidproblemen bij de hond zijn:
- Jeuk
- Huiduitslag, eczeem
- Roodheid of verkleuring van de huid
- Krabben, likken en bijten.
- Schudden met de kop en over de grond schuren met de kop.
- Open plekken (wonden),kale plekken en dikke en vettige huid.
- Erg verharen en een schilferige huid.
- Een stinkende of een doffe vacht

Oorzaken kunnen zijn:

Vlo
De meest voorkomende oorzaak van jeuk bij honden is een vlooienallergie. Een enkele vlo op de hond kan al voldoende zijn om een ernstige allergische huidontsteking te veroorzaken. Het is niet altijd eenvoudig om deze vlo te vinden, tenzij de hond uiteraard veel vlooien heeft. U kunt het zelf ook goed in de gaten houden door de hond regelmatig met een speciaal vlooienkammetje te kammen. De vlo blijft op de kam zitten en u vindt zwarte vlooienpoepjes.

Andere parasitaire infecties
De volgende mijten spelen een rol als veroorzaker van huidproblemen bij de hond: demodex, sarcoptes (schurftmijt) en cheyletiella.

Schimmel infectie
Als er kale ronde plekken met wat schilfering op de huid aanwezig is dan moet er aan een schimmelinfectie worden gedacht. Schimmels zie je vaak bij jonge dieren en dieren met een verminderde weerstand en immuunsuppressie.

Gisten (Malassezia)
Gisten kunnen een rol spelen bij huidproblemen. Een Malassezia infectie is altijd een secundaire infectie. Dat betekent dat er altijd een andere oorzaak aan ten grondslag ligt. Voedselovergevoeligheid of atopie kunnen een oorzaak zijn. Uiteraard zal de primaire oorzaak moeten worden behandeld en zal hiernaast de hond met een speciale shampoo tegen Malassezia moeten worden gewassen. Als zowel vlooien, andere parasieten, schimmels en gisten niet aanwezig zijn dan denken we aan atopie en voedingsallergie.

Atopie
Atopie is vergelijkbaar met wat wij kennen als hooikoorts of huisstofmijt allergie. Bij 75% van de honden met atopische dermatitis worden de eerste klachten zichtbaar tussen het eerste en het derde levensjaar. Het gebeurd maar zelden dat de klachten ontstaan jonger dan 6 maanden.

Bij honden is het meest opvallende verschijnsel van atopie de jeuk, die zich uit door het vaak likken of bijten aan de ondervoeten en het met de kop schuren langs de vloer of langs andere objecten. De allergie veroorzaakt vooral roodheid en schilfering van de huid. Het beeld kan verergeren door likken ,bijten en krabben waardoor uiteindelijk kale plekken en huidontsteking kunnen ontstaan.

De huidveranderingen zijn over het algemeen te vinden aan de kop (vooral rond de snoet en ogen), in de oksels, liezen, op de buik en aan de poten. Oorontsteking is bij zeer veel atopische honden een belangrijk onderdeel van de klachten. Bij een klein deel komen ook hooikoorts verschijnselen voor zoals niezen en ooguitvloeiing.

Voedselovergevoeligheid
Voedselovergevoeligheid kan op alle leeftijden ontstaan, maar bij het grootste deel van de patiënten beginnen de problemen al op jonge leeftijd. Dat wil niet zeggen dat het bij een oudere hond niet voorkomt. Heeft de hond eenmaal voedselovergevoeligheid ontwikkeld dan houdt het dier het levenslang. De hond groeit er niet overheen.

Honden met huidklachten door voedselovergevoeligheid krijgen jeuk. De jeuk kan variëren van matig tot ernstig en het kan op alle plaatsen op het lichaam voorkomen. Soms is een steeds terugkomende oorontsteking het enige probleem. Door krabben, bijten en likken kunnen de klachten verergeren. Bij 15% van de honden met huidklachten door voedselovergevoeligheid treden ook maag-darmklachten op.

Hormonale huidaandoeningen
De belangrijkste hormonale huidaandoeningen worden veroorzaakt door een slecht werkende schildklier of door de ziekte van Cushing. Door middel van bloed- en urine onderzoek is te achterhalen wat de oorzaak is van de kaalheid.

Hypothyreoidie. Dit is de meest voorkomende hormonale aandoening bij de hond. De oorzaak is een slecht werkende schildklier. Het beeld is een wat slomere, dik geworden hond met symmetrische kale flanken.

Ziekte van Cushing. Bij oudere honden zien we dat de honden dunner behaard raken, wat dikker en slomer worden en ook veel drinken en plassen.