artrose

Gewrichtsaandoeningen bij Honden

Artrose wordt in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Eigenlijk is dat niet helemaal juist, er vormt zich bij artrose meestal juist extra bot en wel op de plaats waar het gewrichtskapsel op het bot aanhecht.

Gezond Gewricht                                             Artrose Gewricht
                

Elke aandoening van een gewricht veroorzaakt op den duur artrose. Artrose zelf is niet meer te verhelpen, als er eenmaal artrose aanwezig is gaat dat niet meer weg.

Artritis is een ontsteking van de gewrichten die te genezen is. Wordt door de ontsteking het evenwicht in het gewricht verstoord, dan kunnen botuitgroeisels en vochtophoping (gevulde gewrichten) ontstaan.

Artritis kan behandeld worden met ontstekingsremmende pijnstillers (NSAlDs) en voedingssupplementen zoals bijvoorbeeld Grand Mobility Dog, Flexijoint of Spectrin, voor smering van de bewegende delen.

Waar komt artrose voor
Een gewricht bestaat uit twee botdelen die ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. De botten zijn bekleed met kraakbeen en samen met de gewrichtsvloeistof (synovia) die in het gewricht zit kunnen de botten soepel over elkaar glijden. Kraakbeen is normaal heel glad en veerkrachtig. Kraakbeencellen (chondrocyten) maken steeds nieuw kraakbeen aan. Aan de andere kant wordt door belasting van het gewricht kraakbeen cellen afgebroken. Indien dit evenwicht verstoord raakt wordt het kraakbeen minder elastisch en glijdt het minder goed.

De symptomen van artrose
- stijfheid na periode van rust
- startkreupelheid of ochtendstijfheid
- moeilijk opstaan
- mank of kreupel lopen, loopt onregelmatig
- pijnuitingen, piepen, poot omhoog houden

De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar de rol van voedingsstoffen bij artrose. Grand Meadows is voorloper op dit gebied en heeft een revolutionair voedingssupplement ontwikkeld Grand Mobility Dog. Met dit voedingssupplement zijn spectaculaire verbeteringen in de mobiliteit van uw hond te bewerkstelligen. De gegeven hoeveelheid pijnstillers kunnen worden verlaagd of zelfs achterwege blijven!

Voedingssuplementen als Flexijoint en Spectrin worden ook veel gebruikt. Zij zorgen ervoor dat uw hond in ieder geval geen tekort aan bouwstoffen voor een gezond gewricht heeft.