Stress en angst bij Honden
De hond is een van de huisdieren die zich echt hebben aangepast om samen met mensen te leven. Je zou dan ook denken dat honden een relaxed leven hebben en geen of weinig last van spanning of stress hebben. Het tegendeel is waar. Stress is één van de meest voorkomende oorzaken van probleemgedrag bij honden.
Stress bij honden
Een milde vorm van stress is opwinding. Dit kan zowel positief als negatief zijn.
Positieve opwinding: de spanning bij de hond wat stijgt omdat er iets leuks staat te gebeuren. Er kan sprake zijn van (lichte) stress maar dit zal niet of nauwelijks tot problemen leiden. Deze vorm van opwinding kun je meestal herkennen aan een kwispelende staart die zich soepel en breed op en neer beweegt.
Negatieve opwinding: Bij situaties raakt de hond opgewonden doordat er sprake is van stress wat veroorzaakt wordt door angst of onzekerheid. Impulsieve reacties zoals agressie zijn vaak het gevolg. Deze vorm van opwinding herken je snel aan een kwispelstaart die zich strak en smal op en neer beweegt.
Je kunt stellen dat zodra (meestal negatieve) opwinding overgaat in paniek er sprake is van veel stress. Dit gebeurt meestal in situaties waarbij de hond het gevoel heeft geen controle meer te hebben over zijn omgeving.
Hoge en/of chronische stress zorgen ervoor dat je hond niet meer kan leren en dat je als eigenaar geen controle meer hebt over het gedrag van je hond.
De tien meest voorkomende oorzaken van stress bij honden
· Verlatingsangst
· Onzekerheid/angst andere honden
· Territorium willen beschermen
· Onvoorspelbaarheid van kinderen
· Pijn
· Onweer of andere incidentele lawaaiige gebeurtenissen (o.a. vuurwerk)
· Bezoek aan de dierenarts
· Plotselinge verandering binnen de eigen omgeving
· Loopsheid (zowel voor de teef zelf als voor honden uit de omgeving)
· Harde en/of onduidelijke opvoedings- en trainingsmethode
Symptomen van stress bij je hond
Stress ontstaat nooit zonder reden. Vaak is er sprake van een spanningsopbouw voordat er echt sprake is van stress. Hoe intenser het niveau des te groter is de kans op agressie.
· Wegkijken of omdraaien
· Krabben (meestal in de nek)
· Gapen
· Likken langs de lippen
· Uitschudden
· Opzetten van de nekharen
· Stramme en langzame bewegingen
· Strakke blik waarbij veel oogwit te zien is
· Piepen/blaffen/grommen
· Tanden vertonen
· Happen en bijten
Honden die thuis last van stress hebben gedragen zich meestal nerveus, drentelen op en neer en zijn vaak rusteloos.
Belangrijke indicaties dat je hond last van stress heeft zijn: hijgen, piepen, janken, blaffen, haaruitval, likken aan het lichaam, huidproblemen, zweetvoetjes, bibberen, regelmatig schudden en gapen, dunne ontlasting etc.