hills_dog_cleaned

Leveraandoeningen bij honden

De lever speelt een centrale rol in de stofwisseling van zowel eiwitten, vetten en koolhydraten, als van een aantal vitaminen en mineralen.

De symptomen van leverproblemen zijn vaak vaag en niet specifiek. Andere ziektes kunnen een gelijkaardig beeld geven. Symptomen ontstaan pas als een groot deel van de lever niet meer werkt.

De symptomen kunnen zijn:
- Veel drinken en plassen
- Slechte eetlust, braken en afvallen
- Geelzucht.
- Vocht in de buikholte -
- Verhoogde bloedingsneiging. Dit komt doordat de lever ook stollingseiwitten aanmaakt.
- Afwijkende ontlasting. De lever speelt een belangrijke rol in de vetvertering.
- Sloomheid
- Zenuwverschijnselen

Oorzaak en behandeling leverproblemen

Acute leverontsteking (hepatitis)
Dit komt het meest voor bij honden. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken zoals virale infecties, vergiftigingen en infecties met bacteriën (bloedvergiftiging).

Chronische leverontsteking (hepatitis)
Deze kan voortkomen uit een acute hepatitis, door virale infecties of door chronische gif inname (schimmels). Aanvankelijk zijn dieren met een chronische leverontsteking niet ziek totdat een groot deel van de lever vernietigd is.

Levertumoren
Deze komen bij zowel de hond als de kat voor. De meest voorkomende tumor in de lever is, een vorm van leukemie en een tumor uitgaande van de afweercellen van het lichaam, de lymfocyten.

Cholangiohepatitis
Dit is een aandoening die vaak bij de kat voorkomt. Hierbij is er een ontsteking van de lever en de galgangen, vaak samen met een ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis) en darmen (IBD=irratable bowel disease). Deze combinatie heet triaditis.
De oorzaak kan (mede) komen door een bacteriële infectie. De behandeling is met ontstekingsremmers zoals prednison. Daarnaast worden vaak lever ondersteunende medicatie gegeven zoals S-adenosyl-methionine (SAM-E), silymarin, ursechol en vitamine E.
Zie product Liver GSH

Leververvetting of lipidosis
Dit is een aandoening die typisch bij de kat voorkomt . Als een kat (met name een kat met overgewicht) om welke reden dan ook stopt met eten zal de kat overgaan op vetverbranding. Deze vetten komen vrij vanuit het vetweefsel en worden verwerkt in de lever. De lever van de kat kan dit niet goed aan en zal deze vetten stapelen in de levercellen waardoor deze gaan afsterven. Dit resulteert in leverfalen. De behandeling bestaat uit leverondersteuning zoals S-adenosyl-methionine (SAM-E), silymarin, ursechol en vitamine E. Het is daarnaast essentieel dat de kat weer start met eten. Zie product Liver GSH

Overige oorzaken
Sommige ziektes elders in het lichaam kunnen ook leiden tot gestegen leverenzymes (ALT, ALKP, AST). Meestal echter ontstaat er geen leverfalen. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld de ziekte van Cushing (hond), schildklierproblemen (kat), medicijngebruik (prednison, fenobarbital), bij darmklachten enz. Behandeling is soms niet nodig of bestaat uit het wegnemen van de onderliggende oorzaak.
Zie product APF Pro