blaas hond

Blaasaandoeningen bij Honden

Blaasaandoeningen
Blaasontsteking en blaasstenen zijn veel voorkomende problemen bij honden. Incontinentie komt vooral voor bij teven. Als een hond veel plast kan dit ook duiden op een nierprobleem. Zijn het vaak kleine plasjes zijn dan is er waarschijnlijk sprake van een blaasontsteking als gevolg van een bacteriële infectie.


Wat is blaasontsteking?
Bij blaasontsteking is de blaaswand ontstoken en daardoor uitermate gevoelig: elke druppel urine die vanuit de nieren in de blaas terechtkomt wekt een spastische samentrekking van de blaas op. De hond doet dan veel vaker dan anders kleine en soms bloederige plasjes. Bij blaasontsteking is het zeer moeilijk om zindelijk te blijven!

Hoe herkennen we een blaasontsteking en hoe ernstig Is het?
Meestal doet een hond met blaasontsteking heel vaak, kleine, bloederige plasjes. Soms loopt de hond voortdurend te druppelen, of zit de hond continue te persen en komt er niets of slechts een druppeltje. Heel zelden kan namelijk een 'dichtzitten' van de plasbuis als complicatie van blaasontsteking, met name door gruis, optreden. De hond perst dan (in het begin) wel alsof hij moet plassen, maar er komt vrijwel niets. De blaas raakt dan overvol en de nieren kunnen uiteindelijk ook geen urine meer kwijt aan de blaas en raken gestuwd ,het dier vergiftigt zichzelf en raakt in shock. Als er niet snel ingegrepen wordt bij een verstopping van de plasbuis leidt dit zelfs tot de dood.

Blaasgruis en blaasstenen
Blaasgruis en blaasstenen zijn hij de hond vrijwel altijd een gevolg van blaasontsteking. Indien een hond blaasgruis vormt, is de kans op het ontstaan van een plasbuis verstopping natuurlijk groter. Bovendien vormt het gruis zelf weer een uitstekende voedingsbodem voor nieuwe infecties. Blaasgruis en blaasontsteking moeten dan ook tegelijkertijd grondig bestreden worden middels een passend dieet en een antibioticumkuur.

De behandeling van blaasontsteking
• Veel laten drinken en daardoor veel urine laten vormen helpt om de blaas te genezen: de bacteriën en eventuele kristallen worden door grote hoeveelheden urine gemakkelijker uitgespoeld.
• De bestrijding van een bacteriële blaasontsteking bestaat uit een antibioticumkuur en pijnstillers om de blaaskrampen dragelijker te maken.
Na deze kuur is het raadzaam Probiotic Miracle te geven.
• Blaasgruis gaan we te lijf met een dieet, wat ook uit nat voer kan bestaan. Dit omdat In minder geconcentreerde urine (zoals die op nat voer geproduceerd wordt) de kans op kristalvorming veel kleiner is. De minerale samenstelling van dit dieet en de zuurgraad van de urine op dit dieet zijn zodanig dat de kans op neerslaan van bepaalde mineralen als kristallen of gruis minimaal is. Naast dit dieet dient u geen andere voeding of 'extraatjes" te geven omdat die de minerale samenstelling van de urine en de zuurgraad kunnen verstoren en daarmee weer blaasgruis kunnen veroorzaken. Raadzaam in combinatie met Utrin
• In enkele gevallen blijft blaasontsteking ondanks een grondige behandeling terugkomen. Dan blijkt er soms sprake te zijn van blaasstenen of van poliepen in de blaas. Een röntgenfoto kan deze boosdoeners aantonen, waarna operatieve verwijdering de problemen moet verhelpen.
• Een slechte reactie op de gebruikte antibiotica kan het gevolg zijn van een infectie door een hardnekkige, slecht te behandelen bacterie . Om deze op te sporen kan urine verzameld worden door een blaaspunctie en door het laboratorium onderzocht worden op de aanwezige bacteriën.